Friday, December 31, 2010

result oh result.

oh dikau result. berapa requirement utk dean list nii?? -_-'

Wednesday, December 29, 2010

sigh*

nothing to say.

just sigh*

Tuesday, December 28, 2010

ISO speed.

ok. masih lagi dalam learning mode. =)

kali ini aku akan bercerita mengenai ISO speed. elemen ketiga yang penting dalam photography. tak banyak info sangat yang aku dapat mengenai ISO speed ni. tapi aku akan kongsi apa yang aku tahu je ok.

pernah tak pakai kamera dulu2? yang ada filem suma tu. kamera dulu2 pakai filem. and pada kamera yang berfilem tu. ada satu feature iaitu film speed. berbanding dengan kamera sekarang. mana ada nak pakai filem dah. haha. suma dah di'digitalized'kan. so ISO speed ini menggantikan film speed di mana ISO ini adalah sensor di dalam komponen sesebuah kamera.

ok. ISO speed ini mewakili the sensitivity of light. lagi tinggi nilai ISO lagi sensitive lah kamera tu terhadap light. dan sebaliknya. maknanya. kalaulah di tempat yang gelap contohnya dalam bilik yang tk berlampu tapi ada tingkap. suitable ISO speed maybe dlam 800 ke 1600. kalau di tempat yang cerah contohnya di taman permainan atau outdoor place yang mana dilimpahi dengan cahaya matahari yang cerah. suitable ISO speed adalah 100-200.

lagi gelap sesuatu tempat. sensitivity of light kamera tu perlulah tinggi. dan juga sebaliknya. ISO speed kalau lah nak dianalogikan. seperti retina pada biji mata kita. semua belajar bio kan? haha. paham sendiri. =p

ok. side effect ISO speed. semakin tinggi ISO speed ni actually semakin tak bagus. kalau boleh. semakin rendah ISO speed value ni semakin bagus. ini sebab. semakin tinggi nilai ISO speed semakin banyak noise yang akn diintroducekan ke dalam gambar. tahu noise? dia macam bintik2 berkaler2. haha.

credit to gimp
ok. seperti contoh kat atas ni. yang atas tu adalah gambar yang perfect. n di bawah adalah yang yang bernoise. (noise dalam gambar ni teruk sangat. selalu takdela sampai macam tu. sikit2 je daripada tu.)

paham? ok. tu yang akan jadik kalau ISO speed terlalu tinggi. apa akan jadi kalau ISO speed terlalu rendah? kelebihan ISO speed rendah ni adalah colour. colour akan menjadi lebih terang daripada apa yang aku paham.

untuk memanipulasikan ISO speed ni semasa menangkap gambar, perlulah ambil tahu amount cahaya di sekeliling. atau kalau nak senang. set je kepada AUTO. haha. tapi kalau nak lebih bebas atau lebih kreatif. manualkan lah ISO speed dan suka hatilah nak tangkap macam mana pun.

sampai sini saja ok. ketiga-tiga elemen penting aku dah huraikan. so. lepas ni. banyak2kan shoot ok. =)

Saturday, December 25, 2010

aperture.

ok. jom sambung sesi pembelajaran aku dalam memahami dslr. aperture. boleh bunyik 'ape tu', 'ape cer', 'ape tu re' dan macam2 lagi bunyi yang masing2 suka. aku bunyikkan 'aperture'. =p

haha. aperture juga salah satu elemen basic dalam photography.daripada apa yang aku paham. aperture ni mengawal focal length bagi sesebuah lens. focal length mengawal kedalaman sesuatu gambar. analoginya. aperture ni macam lubang cahaya.
sebelah kiri aperture rendah. sebelah kanan aperture tinggi.
credit to goldfries.
paham apa maksud aku? semakin tinggi nilai aperture, semakin sempit lubang lens tu akan terbukak dan sebaliknya. maka dengan lubang lens yang sempit, gambar itu boleh diambil dengan lebih dalam atau jauh. dengan lubang lens yang lebih luas, gambar itu hanya boleh diambil dengan kedalaman yang sikit atau dekat. haha. mesti susah nak paham. meh aku demo sikit.


ok. gambar atas adalah dengan aperture tinggi dan gambar bawah adalah aperture rendah. dengan aperture rendah. kedalaman gambar itu akan menjadi lebih cetek la sengan paham. maka. objek yang dekat akan difokus. dengan aperture tinggi, kedalaman gambar akan menjadi lebih dalam maka objek jauh akan menjadik fokus semuanya. 

sudah paham? ok. seperti shutter speed, aperture juga ada side effect.brightness. juga seperti shutter speed. ok. apabila aperture rendah, lubang lens akan terbuka luas. maka banyak cahaya yang akan masuk. kesannya gambar akan jadik terlebih terang. dan juga sebaliknya. untuk menstabilkan balik kemasukan cahaya itu, kita perlula alter dengan shutter speed dan juga ISO. inilah pentingnya kerjasama tiga beradik shutter speed, aperture dengan ISO. 

dah paham sikit2? aku pun mula2 susah nak paham pasal aperture ni. tapi bila dah 2-3 puluh kali try ok la. =D

nilai aperture berbeza mengikut lens. kalau nak cek. tengok kat depan lens tu. macam ni.
credit to dpreview
ok. macam lens kat atas ni. nilai aperture dia. 2-2.4 dengan 9.7-48.5. tapi kalau kit lens selalu 3.5-5.6 dan ke atas.

ok. setel bab ni. nanti aku sambung pasal ISO pulak ok.

Wednesday, December 22, 2010

shutter speed.

ok. kali ini aku nak kongsi sikit pengetahuna aku yang serba tak banyak ni dalam bidang shooting ni. baru belajar la katakan. orang kata kalau kita share ilmu kita akan dapat kuasai ilmu tu lebih kan? =)

shutter speed. satu elemen penting yang teramat2 penting kalau nak pakai dslr. atau kamera2 yang seangkatan dengannya. tapi sebab aku pkai dslr aku ckp dslr la eh.

ini lah shutter. credit to goldfries.
shutter. tahu apa itu shutter? shutter adalah macam tingkap untuk sebijik kamera. macam rumah kan ada tingkap. kita buka tingkap, cahaya masuk la. macam kamera. shutter ni tingkap dia. bila bukak je cahaya masuk. bukak je cahaya masuk. ok. so. bila bercakap tentang shutter speed. bermakna kelajuan tingkap itu dibukak dan ditutup. so. kalau shutter speed slow. tingkap akan terbuka untuk satu masa yang agak lama. pada masa tersebut. cahaya akan masuk dengan banyaknya. n sebaliknya kalau shutter speed laju. tingkap akan terbuka hanya sekejap dan cahaya yang tertangkap mungkin sikit.

apa pentingnya shutter speed ni. ok. ada dua situasi. satu. kita pergi menonton F1. wah. (wah je lebih. tak pernah pergi pun. tiket mahal. contoh je ok.) sambil kereta F1 itu memecut laju. kita nak shoot gambar kereta. kenalah guna shutter speed yang laju sebab dengan shutter speed yang laju kita dapat freezekan benda yang bergerak. n akan dapat gambar yang clear walaupun kereta F1 itu bergerak laju.
ni masa tengah laju n gambar objek sungguh clear.
credit to google
kedua. pergi menonton F1 jugk. tapi kali ni kita nak tangkap gambar yang menunjukkan kereta F1 tu bergerak laju. gunalah shutter speed yang slow. sebab lagi lama shutter itu dibuka. lagi lama cahaya akan diambil so dapatlah macam kereta itu bergerak sangat laju. paham?
nampak macam laju kan? haha.
credit to google.
ok. shutter speed ni ada side effect dia. ad pros and cons. dengan shutter speed yang slow. kita dapat tangkap gambar yang efek dia terlebih sikit. disebabkan shutter speed yang slow jugak. banyak cahaya yang akan direkodkan. bermakna bringhtness akan melampau2 jadiknya. dengan shutter speed yang laju. kita dapat freezekan objek yang tengah bergerak. dan juga disebabkan shutter speed yang laju. hanya sikit sahaja amount cahaya yang akan ditangkap. bermakan gambar akan menjadi malap.

untuk mengatasi semua cons yang dinyatakan tadi. perlulah tahu pula aperture dan ISO speed. itu lain cerita. ok. lain kali aku sambung pasal aperture n ISO plak eh.

p/s: saya budak baru belajar. ada salah tolong tunjukkan. =)

mengantuk lagi~

hari ini bangun awal. tapitapikan aku rasa mengantuk lagi la. tapitapi tak rasa macam nak tido balik. adeyh. macam mana ni??

Tuesday, December 21, 2010

TRON Legacy n Hantu Kak Limah Balik Rumah review!

haritu pergi tengok cerita ni dengan family. tkdela tengok sekali dua movie terus. tengok asing2 hari lain2 ok. first time plak nak review2 movie ni. haha.

klau aku nek ni smart tak?? haha..
ok. first aku tengok cerita TRON. dah lame dah aku tengok dia punya triller dulu. berminat nak tengok. triller macam best. cerita pun best jugak. =)

ok. cerita ini mengisahkan Flynn, yang telah terjumpa satu miracle dalam dunia digital, yang dia gelar GRID. memang hebat GRID ni. kalau betul la ada. senang semua kerja. haha. n bila si Flynn ni sibuk membina empayar barunya, klon Flynn iaitu Clu yang telah membelotnya. Clu telah disuruh untuk membina empayar yang paling sempurna seperti diarahakan oleh Flynn. oleh sebab kegairahannya untuk membina sesuatu yang sempurna, dia telah bertindak membelot Flynn. lalu Flynn terperangkap la dalam GRID meninggalkan Sam si anak Flynn yang menunggu kepulangan ayahnya.

di tengah2 plot cerita ni yang paling best. apabila Sam mahu keluar daripada GRID itu sendiri dan membawa ayahnya serta Quorra keluar dari situ. jalan cerita yang memang menarik untuk ditonton. yang bestnya. cara menipulasi sistem digital tu. haha. yang tu la orang nak tengok pun kan. aku bagi thumbs up la sebanyak 7 bintang.


ok. cerita ni maktam aku ajak tengok. baca paper semua dah box-office dah ini cerita. kesinambungan cerita zomba dulu tu. =) so, tengok la. hee. cerita ni memang lawak. tak tahan aku gelak sorang2. mana ada gelak sorang2. semua orang dalam panggung tu gelak ap. hee. 

mengisahkan pasal Husin yang pergi bekerja di singapore yang tiba2 putuskan pertunangannya dengan Cik Nin. disebabkan ekonomi Husin yang tidak dijamin, dia bekerja bersungguh2 di sana untuk mengumpul duit sebagai persediaan untuk mendirikan rumah tangga. selepas 3 tahun, Husin pulang ke Kampung Pisang. masa dia balik tu, dia terjumpa Kak Limah terjengei matanya menghadap ke langit. setelah beberapa kejadian yang tidak diingini berlaku, Kak Limah dikatakan hantu di kampung pisang tersebut. nak tahu cerita selanjutnya? tengok la sendiri. haha.

ok. cerita ini banyak memberi kutukan yang membina yang diselit2 dalam skrip. ada yang lawak. ada yang seram. ada yang serius. tapi overall ok la bagi cerita komedi-seram. =). aku bagi thumbs up 5 bintang. 

Monday, December 20, 2010

teman baru. =)

hee. aku dah ada teman baru sekarang ni. nak tahu siapa teman aku? haha. ni dia.


gift from my parents. thanks abah n ibu. =)

ok. so skang ni tengah sibuk membaca manual. walaupun agak tk paham. tapi kena la usaha jua. haha. ok. jumpa lagi. =)

Thursday, December 16, 2010

pink kaler.

heh. sori. rini aku pgi mengecat kedai kek ibu aku. kaler pink lagi. haha. abes baju aku ke'pink'an.. =).. dan aku ada satu berita. ayah kepada Cik Syafiqah Amira Azizan masuk hospital harini. dengar berita darah tinggi. tapi aku tak berapa sure. pada kawan2 yang mana2 berkenaan. doa2kan la eh sepat sembuh. nanti aku pergi melawat aku amek gambar ok. =)

Hanyut - Faizal Tahir

I love you because I know that only you can understand me. When I am "dead-spoken" to anyone, you would be there for me. You help many get through life. You encourage me to be outspoken. You were there somehow. I hope you would be there for my whole life. I can not live without you. I love you because we were a pair. I can not speak well, yet you can, fluently. I can not face someone directly, yet you can, independently. I do not remember anything spontaneously, yet you can, you can remember it for me. I can not manage time good enough, yet you can you help me with my time. I can not express myself, yet can you help me expressing my self. I can not do it alone, yet you can, you encourage me to do. Yes. And yet you need me. You need someone to remember your pills. You need someone who can stand to your stubbornness. You need someone to talk to about your problems. You need someone to hold you tight. You need someone who can take your piss off moment. You need someone who can stand up after you. Yes. You complete me. Me complete you. I just realized. Why I love you? Not because of you. It is because of you and me. I need you. I can not be strong without you.

Wednesday, December 15, 2010

kemas rumah.

ok. hari ni aku berazam nak kemas rumah. haha. depan rumah aku ni semak sangat aku tengok. macam-macam ada. so. aku akan kemas la kejap lagi. jangan terpesong ke lain sudah. =p

p/s: semalam tak boleh tidur memikirkan masalah. harap boleh selesai cepat. 

Tuesday, December 14, 2010

masalah.masalah.masalah.

saya sedang bermasalah. so harap bersabar. thanks.

Apa nak buat kalau ada di rumah?

Salam. Aku ekceli dah tak tau nak buat apa kat rumah ni masa hari2 weekdays. Weekend takpa. Semua dah teratur dengan cantiknnya. Haha. Minggu lepas Dah ke KL. Balik dari KL, tak tahu nak buat apa dah kat rumah ini. bangun tido. makan. mengadap laptop. makan. mengadap laptop balik. mandi. mengadap laptop balik. makan. mengadap laptop balik. tido. kan best kalau mengadap laptop tu boleh dapat duet. haha. ada sapa2 nak bagi cadangan?

Tuesday, December 7, 2010

nak duet tak?

nak duet tak?

Answer here

Monday, December 6, 2010

tunggu masa.

ok. sekarang ni agak sibuk menolong ibu di kedai. so, hanya dapat on9 malam2 sahaja. esok ada kenduri di kampung. rabu tolong ibu di kedai. khamis pergi kunci rimbun sambung belajar kereta. jumaat sudah ada di KL. sabtu seminar usahawan Score A. ahad jpj test untuk kereta sahaja. isnin baru free balik. tkpa2.

hari ni patut ke alor setar untuk melawat membe yang eksiden. tapi terpaksa dikanselkan sebab mereka pergi awal. tak boleh nak ikut. so, tk pergi. harap akba cepat2 la sembuh. =)

sekarang tak tahu nak buat ap. tunggu punya tunggu tak sampai2  pun msg. takpela. masuk tidur dulu la macam ni. ok. nite.~~

Sunday, December 5, 2010

Score A i-Teacher: Revolusi ePendidikan masa kini.

Score A i-Teacher.


 Satu revolusi pendidikan masa kini. Sekarang anak-anak anda hanya perlu 'klik', 'klik' sahaja untuk belajar. Senang? Memang senang. =)

Anak-anak tidak perlu lagi membawa buku ke sana ke mari. Tidak perlu lagi menghadap buku latihan yang membosankan. Tidak perlu lagi menyelak-nyelak buku latihan. Kerana mereka hanya perlu meng'klik', untuk belajar.

Dengan Score A i-Teacher, anak-anak anda akan lebih bersemangat untuk belajar. Kerana program ePendidikan ini sememangnya interaktif lagi menyeronokkan. Semuanya online.


Mendapat pengiktirafan Kementerian Pendidikan Malaysia. Dilancarkan oleh Menteri Pendidikan sendiri. Disokong penuh oleh Pertubuhan Ibu-Bapa dan Guru Nasional. Mendapat kerjasama daripada Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung. Mengandungi kandungan terkini daripada Dewan Bahasa dan Pustaka. Memang hebat.


Sudah terbukti program ini mampu mencemerlangkan anak-anak anda. Dengan kos hanya RM33.50 sebulan, anak anda mampu untuk berjaya dengan cemerlang menggunakan program ini. Memang murah.

Jika mendaftar di pusat tuisyen, satu subjek sudah RM10. Sembilan subjek RM90, sebulan. Setahun, RM1080. Itu baru seorang anak, jika dua orang anak, RM2160 setahun untuk kos pendidikan. Dengan Score A i-Teacher. Hanya RM796 setahun untuk 2 orang anak.

Ya. 2 orang anak. 

Ibu bapa juga diberi kemudahan untuk memantau perkembangan anak-anak mereka dalam pelajaran. Jika sebelum ini ibu bapa ramai yang bekerja sehingga tidak sempat untuk menjenguk buku latihan anak-anak anda, kini dengan Score A i-Teacher, semuanya boleh. Ibu bapa akan dapat laporan berkenaan  pencapaian anak anda melalui SMS. Setiap latihan yang dilakukan, bila-bila masa, di mana-mana tempat. Ibubapa juga boleh melihat eReportCard yang disediakan di laman Score A untuk memantau pencapaian anak-anak anda. Semuanya boleh.

Ditambah lagi dengan ciri unik Score A i-Teacher yang mempunyai cikgu mayanya yang tersendiri. Dibangunkan oleh Universiti Sains Malaysia, program cikgu maya, i-Teacher, sudah pun memenangi anugerah berprestij di peringkat antarabangsa. Apa tunggu lagi? Jomla.



Saya memangmemang mengesyorkan penggunaan program Score A i-Teacher ini untuk pelajar-pelajar sekolah rendah sehingga menengah. ePendidikan sememangnya satu kaedah pembelajaran unik yang terbukti mampu mencemerlangkan anak-anak anda. Apa tunggu lagi? Daftarkan anak-anak anda segera.



Boleh layari www.scorea.com . Klik pada 'online demo'. Dan masukkan 82828 untuk ID.

Hubungi saya di osiris9895@gmail.com atau 0133466511.

ePendidikan Score A i-Teacher Revolusi Pendidikan Masa Kini.

Wednesday, December 1, 2010

Birhtday Present!

okayy. tadi tengahari aku keluar bersama Cik Syafiqah AMira bersama-sama abang dan juga adiknya. agak segan ekceli. tapi buat tak tahu sudah. segan sampai jadi tak ketahuan pun nanti susah juga. haha. pergi tengok cerita Harry Potter 7 : The Deathly Hallows. best. tap belum habis. so kena la tunggu tahun depan untuk sambung kisah si ahli2 sihir. kan best kalau ada wand seorang satu. kerja senang. =)

n masa keluar tadi. Cik Syafiqah Amira memberi la hadiah yang beliau telah belikan kat aku sebelum ni. aku cek2 tengok.


terkejut juga aku tadi tengok kotak dia. haha. mau tak terkejut. dah lama aku mengidam nak dapatkan 505 ni. asyik cari tak jumpa2. yang jumpa model lain. hee. thanks Cik Syafiqah Amira. terharu aku dapat ni. =).

ok. esok aku nak pergi kunci rimbun nak tanya pasal test JPJ aku. dah lama aku tunggu nak habiskan lesen ni.  asyik ada saja aral melintang. haha. harap2 dapat la habiskan awal2 lesen ni. tak payah la bawa kereta dengan lesen agung lagi selepas ni. =)

ok. itu saja. bye,

p/s: modal masih kurang untuk upgrade blog ni. tunggu ya. 

Tuesday, November 30, 2010

Hibernasi tamat!!

haha.. dah macam polar bear la pula berhibernasi ni.. yela.. terbaring atas tilam tidak kurang daripada 20 jam.. nasib aku bukan polar bear.. kalau tidak lagi lama la aku atas tilam tu.. haha..

hari ini bangun terlewat sedikit. plan nak bangun awal so boleh start kemas bilik awal. tapi terbabas pula. haha. bilik baru sahaja habis kemas. ada la beberapa perkara lagi yang perlu dilakukan tapi terpaksa ditangguhkan dahulu ok.

tadi masa kemas bilik aku ini. ada la satu kotak yang aku simpan semua kertas2 periksa masa sekolah menengah dahulu. bila tengok2 balik. buat semak saja dalam bilik aku ni. baik buang. tapi rasa sayang pula nak buang. sayang la. dakwat pen tu bukan murah tau. haha. bila tengok balik semua penulisan jawapan aku itu, aku rasa semacam pula. sentimentel sangat ke eh aku ni. haha. last2 aku decide nak simpan kertas jawapan karangan dan esei saja. eh karangan dengan esei bukan sama saja ka? mana ada. karangan BM. esei BI. =p

aku simpan jawapan karangan itu sebab dulu aku ada plan nak digitalizedkan semua karangan aku dalam bentuk blog. tapi impian tidak kesampaian. haha. so sekarang dah ada masa. boleh la. nantikan eh kemunculannya. macam grand sangat saja.

lepas habis kemas tu, aku terfikir balik. tak ke rugi print kertas banyak2 untuk periksa tapi hanya guna sekali sahaja seumur hidup. kalau la periksa tu boleh diadakan menggunakan komputer, kan tak rugi. macam Score A, (ceh.. promote la sikit..haha ) semuanya dilakukan dalam komputer menggunakan internet. tak susah pun malah lagi memudahkan semua pihak. student, guru, pegawai periksa, PPD, kementerian. semuanya dilakukan secara atas talian. so aku memang sekali, (bukan sekali, berkali-kali) mengesyorkan penggunaan program Score A ni.. =)

ok. nak pergi sambung hibernasi. eh. tak2.. nak pergi sambung makan nasi. haha..

Monday, November 29, 2010

Saya Sudah Kembali!!

Nak buat comeback boleh tak?? Haha..

Agak lama menyepi. Sori eh para-para followers sekalian. Final exam harus diutamanakan. =)

ok. final exam pun dah tamat. saya pun dah kembali ke kampung untuk cuti sem 1. cuti sebulan. agak-agak nak buat apa kat rumah ni eh? haha.. sapa2 ada cadangan?

seperti yang aku janjikan dahulu. akan ada renovation ke atas blog ini. akan siap menjelang pertengahan Disember. thanks to MelRomeo yang sudi mendesignkan blog ni. harap-harap dengan design yang baru ini, serta penjenamaan semula. eh2, nak jenamakan apa lagi?? haha.. tunggu ok. =)

review sikit pasal final exam hari tu. 4 paper sahaja yang aku ambil untuk sem 1 ni.

TITAS (result dah keluar, hanya B+ yang mampu, tak bertamadun betul. haha.)
Mathematical Method (paper ni aku kantoi sikit la. tak susah pun. tapi tak ingat method. adess.)
Physics Electric (yang ni kalau aku dapat A memang aku belanja semua orang. haha. dah tahu tak akan dapat A)
Physics Mechanics (paper ni aku boleh jawab lagi la.. =)

planning aku cuti sem 1 ni, nak teruskan dengan Score A aku. Lepas-lepas ni aku akan reviewkan apa itu 'Score A' ok. =)

bilik aku perlu dikemas kerana sudah lama ditinggalkan, barang pun banyak ni. nak letak mana eh?? buang boleh tak. haha..

ok. pergi dulu. =D

Wednesday, November 3, 2010

final exam!

salam dan selamat petang.

lama sungguh aku tidak menjenguk blog ini. haha.. dah jadi malas agaknya nak berblog pasal diri sendiri. aku bercadang lepas ni nak renovate cara berblogging aku. =). tapi. sebelum itu, ad benda lain yang menanti untuk didahulukan.

-final exam
-bisnes Score A
-lesen memandu
-dan beberapa lagi(tak ingat ekceli.. haha)


nantikan kemunculan semula otak2 ni.. haha..

p/s: mungkin agak lama akan menyepi.

Sunday, October 10, 2010

banyaknya sawang~~

wah~

sudah sekian lama tak berblog ni.. agak sibuk dengan beberapa perkara..

apapun.. pengorbanan perlulah dibuat.. sori eh blog.. terpaksa melupakan kau sekejap.. haha.. =)

baru2 ni.. agak banyak peubahan yang berlaku dalam hidup aku ni..

aku kini dah menjadi E-Data business partner bersama rakan2 aku yang lain.. program yang sememangnya HEBAT!! mampu mencemerlang diri sendiri dan orang lain.. (dah2.. tknk cter yg ni.. cter yang lain plak eh)

selepas balik UTM daripada cuti raya haritu.. ad beberapa perkara yang menarik perhatian aku ekceli..

student MARA yang dpt SPC ke Rusia dalam medic.. dah pun ad kat sana skang ni.. wah! bes jugk en ad kat negara lain2 ni.. tringin aku tapi tk kesampaian.. huhu.. tkpe.. truskan perjuangan selagi boleh.. Lawan tetap Lawan!! Lawan sampai __________!! (isi sendiri eh)  =P

skang ni.. subjek elcetricity and magnetism semakin menjadi satu kesukaran.. bukan susah.. tapi sukar.. punca utama adalah.. aku selalu tidor dalam klas tu.. haha.. ntah la knape.. byk kali jugk aku tertido.. sebab kelas panas sgt kot.. haha.. tk blh jdik ni.. nak kena amek mancis buh kat mata macam mr bean buat.. bru susah nak tdo.. haha..

ok.. skang ni bisnes part-time yang aku buat.. Alhamdulillah la semakin HEBAT!! skang ni bru org bukak mata nk tengok peluang yang dah lama tersedia hanya untuk diambil sahaja.. InsyaAllah lepas2 ni.. aku akan perHEBATkan lagi usaha aku untuk membuka peluang kepada kawan2 aku.. =)

oklah.. aku pun agak mengantuk jugk ni lagi.. haha.. nak pergi sambung membuta.. =)

p/s: 16 Oktober ni tarikh penting.. semoga berjalan lancar.. =D

Tuesday, September 14, 2010

Alumni MRSM PDRM Hari Raya Event!


hai.. salam hari raya ke-5..

kali ini.. aku nak bercerita pasal event tak rasmi yang dianjurkan oleh beberapa orang rakan aku di MRSM PDRM dulu.. event kali ni mmg best.. kami2 pergi beraya rumah cikgu2 n beberapa member.. walopun event ni telah dikanselkan dan dijadualkan blk last2 minit.. ttp best.. kepada yang hadir.. aku ucapkan bebanyak terima-terima kasih sbb join.. ampa mmg havoc.. haha.. n.. kepada yang tak dapat hadir.. aku ucapkan sori banyak2.. maybe tak sempat nak bgthu.. tkpe2.. lenkali.. kita wat lagi besar2 eh.. lagi best.. =)

event ni dijadualkan pada hari raya ke-3.. hari ahad.. 12.9.2010.. ramai jugk cg2 yang aku kol.. rmai yang ada kat kampong.. bru nak balik kampong.. kol tk dapat.. kol tak angkat.. kalau tak maybe blh byk lagi umah cg yang kami dapat beraya.. tkpe2.. ton dpt byk2 lagi eh.. memula skali kami2 suma.. bkumpul kat kawasan maktab.. MRSM PDRM yang tercinta.. ececeh.. haha.. ramai jugak ekceli yang datang.. mmg tk expect ramai mcm ni.. 7 bijik kerta semuanya.. haha.. thanks byk2.. lepas tggu suma sampai.. baru kami2 bgerak..

1st destinasi ke rumah Cik Syafiqah Amira Azizan.. abes umah dia pnoh org.. nseb baru perbesarkan rumah.. haha.. ton dpn lagi ramai.. so.. perbesarkan rumah lagi eh.. =).. menu destinasi ini.. laksa, bihun tomyam, ketupat n rendang yang sedap.. =) Thanks to Puan Sailah n Encik Azizan sbb bagi kami menyemak kat rumah Puan n Tuan.. haha.. =)

wweeeeeee!







n.. selepas itu.. kami melawat rakan kami yang terlibat dalam kemalangan sehari sebelum event ni berjalan.. alhamdulillah dia selamat.. hanya tulang kipas yang patah.. n.. ligamen kaki koyak.. huhu.. kesian kat dia tk dapt nak join kami2 pergi beraya.. tkpe2.. ton dpn join ag eh.. =)

(gambar tidak dapat diambil kerana menjaga sensitiviti pesakit.. haha..)

rumah cikgu2 yang first kami tuju ialah rumah Cikgu Ramlah.. masa dalam perjalanan tu.. ada yang tersesat.. sori noh.. haha.. tula banyak sgt kereta.. ton dpn klu lagi ramai macam mana la eh.. wah~~
menu Cg. Ramlah pun laksa jugk.. sedap n sedap.. =) Cg. Ramlah tk banyak berubah sangat.. dia masih igt student2 dia walopun tk igt nama.. hee.. Thanks Cg bg kami pergi beraya.. =)

tangan spe la menyibuk ni..












eh.. yg len sume perepuan.. fendi?? =p












mak cikgu lumpuh.. doakan kesihatan beliau eh..
rajinnye mereka..














destinasi ke-3.. umah Tc. Lia.. lama tk jumpa tc.. sbb dia tinggalkan MRSM PDRM lepas PMR kami.. tc mmg seorang yang periang.. sronok jdik student dia.. mmg seorang yang komited.. tmabah2 ag.. mse dia pegang Kelab Tae-Kwon-Do dulu.. huhu.. ok.. menu di sini ialah mee kari yang sedap.. =).. Thanks tc bg kami pergi beraya.. n kawan2.. tc antar msg kat aku berbunyik

"Tc rse macam mimpi semalam............(tengah2 tk igt..haha..)... semalam mmg best. nanti datang lagi."

so. ton depan kita wat lagi eh.. =)





































geng triangle.. nseb TBM tkdak.. haha..












ok.. lepas tu.. kami pergi ke rumah Sir Amir.. cikgu math moden.. orang simple.. bujang lagi.. hee.. rancak jugk bsembang denga sir.. banyak yang digossipkan dikongsikan.. =)


















































n lastly.. kami2 menuju ke rumah Cik Anisha.. =).. menu mee kari jugk.. gambar tk berapa nk ad.. sori eh.. kameraman mse ni tgh sbuk mkn.. n pastu dah nak blk.. tk smpt nk amek gmbr.. huhu..

ap2 pun.. event ni mmg best.. aku harap sangat2 dapat wat lagi event2 macam ni.. kita ingat cikgu2.. cikgu2 ingat kita2.. ok.. 

thanks to - Cik Nurul Ain (sbb jadik kepala event ini.. aku hanya       kaki.. haha..)
                 Cik Syafiqah Amira (jdik tuan rumah first)
                 Cik Nurul Anisha (jdik tuan rumah last)
                 Cikgu Ramlah Yasin 
                 Teacher Fadzliawati
                 Sir Amir
                 Encik Izzan (sbb bwak kamera best tgkp2 gmbr.. =)

                 n yang laen2.. thanks sbb datg walopun dri jauh.. jumpa lgi nnt.. =)


Saturday, September 11, 2010

Selamat Hari selepas Raya~

haha.. ok.. saje je title tu..

so.. rini.. nak wat tribute to someone.. 

Ms. Syafiqah Amira binti Azizan..

dulu dah buat..

sbb dia ngade2 baik.. kena wat lagi skali.. haha.. (jangan marah eh)

selamat hari raya diucapkan kepada cik ngade2 baik ni.. hee.. mohon ampun dan maaf di hari yang mulia.. (sebab lps ni mesti wat salah lagi.. haha..)

kalau ada salah atau silap.. cepat2 maafkan eh.. yang lama2 dulu ke.. yang baru2 ni ke.. 

kalau ada terguris hati..

kalau ada termerajuk sana sini..

kalau ada rasa terabai diri..

kalau ada rasa macam2 lagi.. haha..

mintak maapkan.. =)

Selamat Hari selepas Raya Maaf Zahir Batin..

p/s: semalan tertido.. tk sempat nak tekan publish.. tertido dengan laptop2 skali.. sori (ni salah lagi ni.. mintak ampun..) hee..

Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya~

Salam Aidilfitri..kat sini aku ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahor dan batin.. mintak ampun dan maap andai tersalah bahasa n perlakuan2 yang disengaja atau tidak disengajakan.. harap lupe2 la eh.. kosong2 balik.. =)
p/s: aku tk smpat nk update sbb tlg parent aku meniaga kueh raya.. =)

Monday, September 6, 2010

Welcome back~

so sekarang.. aku dah berada di rumah.. menghirup udara yang tak berapa segar di Kulim.. ada la beberapa perubahan kat Kulim ini since aku tinggalkan Kulim untuk sambung belajar di Johor..

tinggal beberapa hari je lagi nak berhari raya.. ibu aku pun macam biasalah.. time2 ni la paling sibuk.. nak perhabis stok kueh raya.. agak banyak aku tengok tahun ini ibu aku buat utk jualan secara langsung.. n banyak jugak org datang membeli sehari aku tengok semalam.. tak putus2.. wah.. boleh untung banyak ni kalau aku bawak balik jual kat Johor.. haha..

semalam.. aku turun bas pukul 9 pagi.. balik rumah mandi n bersiap2.. lepas tu.. ikut abah aku hantar mak tam, kezen aku dayah, n opah aku naik bas ke KL.. opah aku tahun ni nak beraya kat KL.. sebab semua pakcik makcik abangcik n segala cik2.. semua tak dapat cuti.. terpaksa beraya kat KL.. tak ada sape2 lah nnt blah utara ini.. aku n femily aku jugk pon maybe akan ke KL dalam raya ke-3 atau ke-4 nnt...

ok.. shopping blom ag.. aku kena tunggu ibu aku habiskan kueh2nya dulu.. maybe ari selasa atau rabu kot baru pergi membeli baju2 baru.. time2 raya ni la nak bedal baju baru pun.. haha.. jom sape2 nak ikut boleh aku bedal skali baju baru aku kat hampa.. haha..

k.. salam..

p/s:waktu berbuka kat sini memang lambat eh?? berejam aku tunggu.. haha.. kat johor awal gle.. =)

Saturday, September 4, 2010

I'm back!!

wah..

lama betul tak update blog ni. on9 tetiap hari. tapi tu la. sekejap2 je. tk sempat nak updatekan.. tapi tkpe.. skang dah

freeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!

haha..

so sedang aku menunggu untuk berbuka japgi.. sempat la update sket2.. hee.. ad beberapa(banyak) perkara yang berlaku dalam hidup aku 2 minggu ini.. quite interesting.. aku criter satu2 eh.. =)

minggu ni ada la 2 3 test n quiz.. n.. alhamdulillah bleh la aku jawab sumenye.. tapi tk thu la markahnya brape.. hope 4 de best..

the last 2 weeks.. ari ahad.. dua2 minggu aku ke KL.. menghadiri kursus untuk menjadi jutawan.. haha.. nak tahu macam mne?? tggu post aku yang akan datang.. walopun penat ulang-alik ke KL dalam sehari.. tapi ianya memang berbaloi.. jom ramai2.. kita jumpa di 'Angkasa Kejayaan'.. Hebat!! =)

ari merdeka aritu.. aku ngan budak2 kelas 1 ssz featuring uzair suhud.. kuar merayau2 kat JB.. dengan kereta yang disewa dari Carl Samsudin n abg yang tk thu nme.. selamat la kami merayau2.. walopon kereta kancil tu agak 'baik'.. haha.. step up 3 mmg layan.. aku recommend sgt2 spe yang teragak2 nak pgi tgk.. (jgn lpe ajak aku sekali nnt.. haha..)

lps ari merdeka.. ari kames ritu.. sebelum budak2 ni nak balik.. membe2 1 ssz ajak kuar bbke bersama2.. tpaksa la aku kansel kelas french aku malam tu.. nak kena cover banyak jugak tu.. huhu.. tapi tkpe.. pengalaman ngan ampa2 suma memang terbaik.. haha.. len kali jom kuar ramai2 ag eh?? (boleh la dapat apple blog ag..) =)

palapes.. so skang aku dah reg kuar palapes.. just lepas raya ni je aku nak antar barang sume.. sori eh membe2 palapes.. aku kuar dulu.. yg lain2.. teruskan perjuangan ampa suma.. Pain in temporary.. Pride is FOREVER..

last skali.. smalam aku gi antar membe aku.. azim pgi airport.. flight dia kul 9.. tapi antar pkul 5.. n mse balik tu.. tkde org nak drive.. so.. aku drive.. haha.. dari senai balik UTM.. maghrib.. agak gelap.. aku memegang kata2 Azim.. "drive ni antara berani ke tk je".. so.. takde lesen pun apa salahnye kan?? haha..

skang dah pkul 5.30.. lagi sejam lebih nak bbke.. japgi na pgi membeli juadah bbke.. spe2 lagi yang ad kat utm ni.. jom la kte serbu bazar kat taman sri pulai ni.. bazar utm dah ttup.. hee..

k..

p/s: cik syafiqah amira.. tggu post anda akan datang ok.. =)

Monday, August 23, 2010

final decision~

ok..

aku dah balik dari KL..

so skang..

decision aku..

100% tarik diri dari Palapes..

mintak maap kawan2..

~~~~~

Saturday, August 21, 2010

upgraded~~


aku dah tuka layout blog ni utk kali yang kedua..

harap menjadi lebih baik daripada yang sebelumnya..

yang atas tu.. aku ingat yg buat la motion2 sket.. tapi malangnya.. takdak plak adobe flash dalm laptop aku ni.. nnt lepas aku dapt adobe flash.. aku tuka balik eh.. =)


so.. aku ada la terjumpa blogger2 yang berktrampilan dalam dunia blog ni masa aku duk blogwalking 2-3 hari ni.. pada aku yang baru gak la dalam dunia berblogging ni.. mereka2 ini berblogging bukan sebenarnya utk mencari duet macam ap yang nuffnang tawarkan.. yela.. kalu dah ad.. guna je la kan nuffnang tu.. aku tengok trafiic blog mereka2 ini memang tinggi.. dah feymes la katakan.. memang la org baca.. tambah2 lagi.. content2 dalam blog mereka2 ini memang sedap dibaca.. kelakar pun ada.. memotivasikan diri lagi pun ad.. bagus betul para2 blogger ni.. menjadikan blog sebagai satu tempat untuk menjadi diri mereka sendiri yang mana di dunia realitinya tidak seperti itu..

(aku macam tu ke eh?)

aku memang salut kat blogger2 seperti zackzuhairi, joegrimjow, carl samsudin dan lain2 lagi yg best2.. bermacam2 mereka2 ini kongsikan dalam blog.. information sungguh banyak.. kekerapan update blog tu pun smpai 3 kali sehari.. fuuuhhhh.. hebat sungguh.. aku harap aku boleh berblogging seperti mereka2 ini.. tapi kadang2 bila aku mengadap je laptop ni.. aku jdik blank.. pastu men gem je la kejadahnya.. tapi bila tak mengadap laptop ni.. macam2 lak aku tpiki nk bubuh.. pastu mengadap laptop.. ilang pulak.. issssshhhh.. susah jugak aku nak pikir aku nak post ap.. dah tu smpai seminggu tk post apa2 langsung.. ap nak jadik la ni..

so.. aku harap sangat.. dengan perubahan pada blog aku ni.. lepas2 ni.. aku nak post byk2.. haha.. sapot aku para2 follower skalian.. haha..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

lagi satu aku nk cerita kat sini.. aku ada msalah yang berligat2 pusing dalam kepala otak aku ni.. stiap mse je kau tpiki psal benda ni.. sebelum ni aku ada post pasal aku masuk palapes.. bleh bce post tu di sini..

urm..

tapi skang ni.. aku asyik tpikir nak trik diri je dari palapes.. aku pikir mcam2.. banyak aktiviti hari sabtu aku tk boleh buat.. contohnya mcam program degree ++.. kursus sumernye dijadualkan hari sabtu.. banyak jugak ekceli yang aku nk join dalm program ni.. pasal photoshop.. flash.. web development.. mcam2 lagi la.. satu lagi pasal.. ttbe je aku rse cam beban lak kat diri aku ni.. sbb palapes punye latihan ni WAJIB.. klu tk hadir mesti bersebab.. huhu.. aku tk rse aku boleh nak synchronise time aku ngan sumer2 ni..

berkenaan ap sebab aku nak join palapes dulu.. memang aku nk jdikan diri aku ni lebih baik.. sebb itu ap yang aku tengok pada paksu aku.. seorang askar.. komando lagi.. aku dah tengok macam mana dia berubah daripada tkdak apa dulu sebelum masuk army.. sampai sekarang smpai dia dah kawen dah pun.. memang banyak perubahan.. sekarang dia ada kat lebanon.. under misi malcon.. aku memang tengok dia sebagai seorang yang hebat.. aku salut dia.. memang ada la sikit dalam hati aku ni.. aku nak jdik macam dia.. walaupun tak jadik askar.. mse tu aku pkir.. palapes la platform aku utk jdik macam paksu aku ni..

tapi bila aku terpiki2 balik.. aku nak jadik seorang saintis.. bukannya seorang askar.. aku minat dalam bidang komputer ni sket.. design sume.. aku tak minat askar.. aku minat ap yang ada pada paksu aku sekarang.. n then aku rasa pilihan yang aku buat mula2 dulu.. tak betul.. aku sepatutnya fokuskan pada ap yang aku minat.. ap yang aku nak jadik.. bukan tiru ap yang orang dah jadik.. i think i should be myself.. understand who am i.. and then ill change to better person..

so..

skang ni aku dalam membuat keputusan untuk menarik diri daripada palapes~~

70% - tarik diri
30% - join lagi

adeyh.. susahnya nak buat keputusan ni.. pening btul la kepala aku ni..

~~~~~~~~~
p/s: dalam perjalanan ke KL aku akan selesaikan msalah ni.. jumpe lagi ble dah balik.. =)

Friday, August 20, 2010

Hari Isnin~~

yeah...


so.. untuk entry kali ini.. aku nak cerita apa yang aku buat sepanjang minggu di UTM ni.. aku mulakan dengan Hari Isnin..


-Hari Isnin..


      memandangkan sekarang ini bulan Ramadhan.. so.. kena la bangun pukul 10 5.. nak sahur.. saur pulak dideliverykan oleh Qubelai Catering.. thanks to Qubelai.. kenyang perut aku makan sahur hari-hari.. 


lepas bersahur.. kadang2 tu selalu la tertido balik.. maklumlah.. dah kenyang.. =).. n then.. 


bangun semayang subuh.. dah setel semua bekalan nak pergi menuntut ilmu.. maka berjalan lah aku dengan beberapa orang member.. ke pondok bas KTGB.. 


selalu kalau hari Isnin.. ramai orang.. so.. kena la bersesak-sesak sedikit dengan yang lain2.. nasib la kalau dah penuh.. tunggu la bas lagi satu.. 


dah naik bas.. aku akan menuju ke blok C13.. ad klas Mechanics.. lecturer Dr. Zuhairi.. bes beliau ni mengajar.. sape2 yang penah ad kuliah dengan beliau.. tahulah macam mana.. haha.. 


habis klas mechanics kul 9.. sambung klas Mathematical Methods.. kul 10 sampai 12.. n then.. klu tk puasa.. time ni aku akan menuju ke SUB.. tapi disebabkan puasa.. maybe aku akan berada di library.. atau masjid.. atau tempat2 lain yang sewaktu dengannya.. 


dah solat Zohor.. pukul 3 ada kelas Electricity and Magnetism.. Dr. Jasman.. a very interesting guy.. selalu buat kelakar yang tidak disangka-sangka.. haha.. selalu juga bagi advice2 kat student2 dia.. salut Dr. Jasman.. 


ok.. dah habis sesi kulih aku hari Isnin.. sekarang ini pukul 4 petang.. so.. aku akan balik dulu.. sebab hari Isnin.. pukul 8 malam aku ada kelas Bahasa French.. di BK5 D06.. 


lepas berbuka puasa.. aku akan bersiap2 dengan kilatnya.. sebab nak kejar bas pukul 750.. kalau tak.. lambat plak aku pgi klas nanti.. 


dah habis kalas pukul 10 malam.. aku akan tunggu bas depan blok D06 tu.. selalunya akan terjumpa si syahmi sama si meon.. mereka ni ada klas hari isnin malam.. so lepak2 la dengan mereka ini sambil bersembang2 apa yang patut.. 


bas dah datang.. naik bas.. sampai kolej.. turun bas balik.. jalan masuk bilik.. dah sampai bilik.. 


selalunya aku akan beron9 dahulu.. haha.. n then lepas abes ber0n9.. kemas la sikit barang2.. bace buku sket2 ke ap ke.. lepas tu tido..


ok.. its all for Monday~~

Tuesday, August 17, 2010

Miss Sleepy~~


kenal tk sapa miss sleepy ni??

dia slalu ngantuk..

slalu sangat2 ngantuk..

nama dia..

-SYAFIQAH AMIRA BINTI AZIZAN-

ngantuk smpai tk igt dunia..

malam2 tidoq awai..

skang lak nk demam..

lagi la dia mengantuk..

miss sleepy..

bgn2..

homework tk buat lg..

bgn2..

semangat wah hw cepat..

esok tk kne marah dengan cg..

hee.. =)


miss sleepy bersama penyunya