Monday, August 23, 2010

final decision~

ok..

aku dah balik dari KL..

so skang..

decision aku..

100% tarik diri dari Palapes..

mintak maap kawan2..

~~~~~

Saturday, August 21, 2010

upgraded~~


aku dah tuka layout blog ni utk kali yang kedua..

harap menjadi lebih baik daripada yang sebelumnya..

yang atas tu.. aku ingat yg buat la motion2 sket.. tapi malangnya.. takdak plak adobe flash dalm laptop aku ni.. nnt lepas aku dapt adobe flash.. aku tuka balik eh.. =)


so.. aku ada la terjumpa blogger2 yang berktrampilan dalam dunia blog ni masa aku duk blogwalking 2-3 hari ni.. pada aku yang baru gak la dalam dunia berblogging ni.. mereka2 ini berblogging bukan sebenarnya utk mencari duet macam ap yang nuffnang tawarkan.. yela.. kalu dah ad.. guna je la kan nuffnang tu.. aku tengok trafiic blog mereka2 ini memang tinggi.. dah feymes la katakan.. memang la org baca.. tambah2 lagi.. content2 dalam blog mereka2 ini memang sedap dibaca.. kelakar pun ada.. memotivasikan diri lagi pun ad.. bagus betul para2 blogger ni.. menjadikan blog sebagai satu tempat untuk menjadi diri mereka sendiri yang mana di dunia realitinya tidak seperti itu..

(aku macam tu ke eh?)

aku memang salut kat blogger2 seperti zackzuhairi, joegrimjow, carl samsudin dan lain2 lagi yg best2.. bermacam2 mereka2 ini kongsikan dalam blog.. information sungguh banyak.. kekerapan update blog tu pun smpai 3 kali sehari.. fuuuhhhh.. hebat sungguh.. aku harap aku boleh berblogging seperti mereka2 ini.. tapi kadang2 bila aku mengadap je laptop ni.. aku jdik blank.. pastu men gem je la kejadahnya.. tapi bila tak mengadap laptop ni.. macam2 lak aku tpiki nk bubuh.. pastu mengadap laptop.. ilang pulak.. issssshhhh.. susah jugak aku nak pikir aku nak post ap.. dah tu smpai seminggu tk post apa2 langsung.. ap nak jadik la ni..

so.. aku harap sangat.. dengan perubahan pada blog aku ni.. lepas2 ni.. aku nak post byk2.. haha.. sapot aku para2 follower skalian.. haha..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

lagi satu aku nk cerita kat sini.. aku ada msalah yang berligat2 pusing dalam kepala otak aku ni.. stiap mse je kau tpiki psal benda ni.. sebelum ni aku ada post pasal aku masuk palapes.. bleh bce post tu di sini..

urm..

tapi skang ni.. aku asyik tpikir nak trik diri je dari palapes.. aku pikir mcam2.. banyak aktiviti hari sabtu aku tk boleh buat.. contohnya mcam program degree ++.. kursus sumernye dijadualkan hari sabtu.. banyak jugak ekceli yang aku nk join dalm program ni.. pasal photoshop.. flash.. web development.. mcam2 lagi la.. satu lagi pasal.. ttbe je aku rse cam beban lak kat diri aku ni.. sbb palapes punye latihan ni WAJIB.. klu tk hadir mesti bersebab.. huhu.. aku tk rse aku boleh nak synchronise time aku ngan sumer2 ni..

berkenaan ap sebab aku nak join palapes dulu.. memang aku nk jdikan diri aku ni lebih baik.. sebb itu ap yang aku tengok pada paksu aku.. seorang askar.. komando lagi.. aku dah tengok macam mana dia berubah daripada tkdak apa dulu sebelum masuk army.. sampai sekarang smpai dia dah kawen dah pun.. memang banyak perubahan.. sekarang dia ada kat lebanon.. under misi malcon.. aku memang tengok dia sebagai seorang yang hebat.. aku salut dia.. memang ada la sikit dalam hati aku ni.. aku nak jdik macam dia.. walaupun tak jadik askar.. mse tu aku pkir.. palapes la platform aku utk jdik macam paksu aku ni..

tapi bila aku terpiki2 balik.. aku nak jadik seorang saintis.. bukannya seorang askar.. aku minat dalam bidang komputer ni sket.. design sume.. aku tak minat askar.. aku minat ap yang ada pada paksu aku sekarang.. n then aku rasa pilihan yang aku buat mula2 dulu.. tak betul.. aku sepatutnya fokuskan pada ap yang aku minat.. ap yang aku nak jadik.. bukan tiru ap yang orang dah jadik.. i think i should be myself.. understand who am i.. and then ill change to better person..

so..

skang ni aku dalam membuat keputusan untuk menarik diri daripada palapes~~

70% - tarik diri
30% - join lagi

adeyh.. susahnya nak buat keputusan ni.. pening btul la kepala aku ni..

~~~~~~~~~
p/s: dalam perjalanan ke KL aku akan selesaikan msalah ni.. jumpe lagi ble dah balik.. =)

Friday, August 20, 2010

Hari Isnin~~

yeah...


so.. untuk entry kali ini.. aku nak cerita apa yang aku buat sepanjang minggu di UTM ni.. aku mulakan dengan Hari Isnin..


-Hari Isnin..


      memandangkan sekarang ini bulan Ramadhan.. so.. kena la bangun pukul 10 5.. nak sahur.. saur pulak dideliverykan oleh Qubelai Catering.. thanks to Qubelai.. kenyang perut aku makan sahur hari-hari.. 


lepas bersahur.. kadang2 tu selalu la tertido balik.. maklumlah.. dah kenyang.. =).. n then.. 


bangun semayang subuh.. dah setel semua bekalan nak pergi menuntut ilmu.. maka berjalan lah aku dengan beberapa orang member.. ke pondok bas KTGB.. 


selalu kalau hari Isnin.. ramai orang.. so.. kena la bersesak-sesak sedikit dengan yang lain2.. nasib la kalau dah penuh.. tunggu la bas lagi satu.. 


dah naik bas.. aku akan menuju ke blok C13.. ad klas Mechanics.. lecturer Dr. Zuhairi.. bes beliau ni mengajar.. sape2 yang penah ad kuliah dengan beliau.. tahulah macam mana.. haha.. 


habis klas mechanics kul 9.. sambung klas Mathematical Methods.. kul 10 sampai 12.. n then.. klu tk puasa.. time ni aku akan menuju ke SUB.. tapi disebabkan puasa.. maybe aku akan berada di library.. atau masjid.. atau tempat2 lain yang sewaktu dengannya.. 


dah solat Zohor.. pukul 3 ada kelas Electricity and Magnetism.. Dr. Jasman.. a very interesting guy.. selalu buat kelakar yang tidak disangka-sangka.. haha.. selalu juga bagi advice2 kat student2 dia.. salut Dr. Jasman.. 


ok.. dah habis sesi kulih aku hari Isnin.. sekarang ini pukul 4 petang.. so.. aku akan balik dulu.. sebab hari Isnin.. pukul 8 malam aku ada kelas Bahasa French.. di BK5 D06.. 


lepas berbuka puasa.. aku akan bersiap2 dengan kilatnya.. sebab nak kejar bas pukul 750.. kalau tak.. lambat plak aku pgi klas nanti.. 


dah habis kalas pukul 10 malam.. aku akan tunggu bas depan blok D06 tu.. selalunya akan terjumpa si syahmi sama si meon.. mereka ni ada klas hari isnin malam.. so lepak2 la dengan mereka ini sambil bersembang2 apa yang patut.. 


bas dah datang.. naik bas.. sampai kolej.. turun bas balik.. jalan masuk bilik.. dah sampai bilik.. 


selalunya aku akan beron9 dahulu.. haha.. n then lepas abes ber0n9.. kemas la sikit barang2.. bace buku sket2 ke ap ke.. lepas tu tido..


ok.. its all for Monday~~

Tuesday, August 17, 2010

Miss Sleepy~~


kenal tk sapa miss sleepy ni??

dia slalu ngantuk..

slalu sangat2 ngantuk..

nama dia..

-SYAFIQAH AMIRA BINTI AZIZAN-

ngantuk smpai tk igt dunia..

malam2 tidoq awai..

skang lak nk demam..

lagi la dia mengantuk..

miss sleepy..

bgn2..

homework tk buat lg..

bgn2..

semangat wah hw cepat..

esok tk kne marah dengan cg..

hee.. =)


miss sleepy bersama penyunya

Sunday, August 15, 2010

File Folder by Nike~~~

salam semua..

terasa jugak aku nak tukar layout blog ni.. tapi tk terkeluar plak idea2 yg cemerlang.. haha.. tkpa2.. len kali ada masa ag.. =)

so.. entry kali ini.. aku nak share satu aktiviti yg aku lakukan pada siang hari td..

lebih kurg dlm tengahari selepas aku bangun tido~~

aku telah meng'recyclekan' kotak ksut aku.. (jadik agen 3R-reduce, recycle, reuse- la aku lps ni..)

aktiviti ini memang baik untuk kesihatan.. sbb bila bilik semak tk berkemas.. dan kotak ini merupakan sebahagian daripada kesemakan tersebut.. lebih baik kita transformkan ia menjadi sesuatu yang tidak menyemakkan.. haha..

klu dalam crita "Transformers" keta jdik robot.. ni dalam crita aku.. kotak jdik file folder.. baik tak?? =)

so.. 1st skali.. crik la kotak yg tidk digunakan.. aku pilih kotak kasut.. tk besar.. tk kecik sgt..

ni kotak kasut masa aku bli ksut aritu.. daripada menyemak.. lbih baik aku guna.. betul tk.. haha.. lepas dah dpt kotak yg berkenaan.. bukakkan kotak tersebut biar smpai dh tk boleh bukak dh..
then.. bila dah bukak.. ceraikan satu2 part.. pilih la part2 mana yg anda suka.. macam aku.. aku amek base kotak tu atas n bawah.. dan juga side part yg pnjg sket dari side part yg lagi satu..
ok.. yg lebihnya nak buat ap?? jgn dibuang lagi.. masih boleh digunakan.. hee..
lepas tu.. amek part base yg dikerat td.. kita lukis bentuk file folder kita.. ikut suka la nak bentukkan mcm mna pun.. bulat ka.. petak ka.. bujuq ka.. tk kisah.. macam aku.. aku amek btk yg selalu jual kat kdai..
skang.. dah lukis.. potang la ikut btk yg dilukis tu.. hati2.. jika anda msaih di bawah umur.. pastikan anda dibimbing oleh orang dewasa.. mana tau kot2 satgi tercedera jari tu.. haha..
ok.. dah siap sesi pemotongan.. kita ke sesi lekat-melekat pulak.. sediakan satu roll soletape.. klu tk ckup.. amek banyak2.. tadi kan aku ada cakp yg lebihan kotak tu jgn dibuangkan.. so.. skang la msa yg tepat utk menggunakannya.. amek mana2 bahagian yg berupa begini..
kenapa plak kena macam ni?? penah tgk tk engsel pintu?? haaa.. mcm tu la.. lekatkan bahagian ini pada part side yg pnjg terlebih tu..
dapat tk?? ok.. bubuh dua2 belah.. dah bubuh kan.. ok.. kat sini.. kalu ada soletap yg lutsinar.. tk ksah la nak bubuh macam mna.. sebelah luar atau sebelah dalam.. macam aku.. aku ada soletape itam ni ja.. so.. aku lekatkan belah dalam.. ada paham??
ok.. dah setel satu bab.. skang kita msuk ke bab penyambungan.. dah setel bahagian td.. amek part yg dilekatkan td.. amek jugk part base yg dipotong mengikut bentuk td.. kita sambungkan kedua2nya..
dah sambung kan?? bgus2.. skang amek part side yg terlebih panjang lagi satu tu.. sambungkannya seperti di dalam rajah berikut.. yg ni pepandai ampa la nak lekat macam mana pun.. janji lekat.. haha.. =)
so.. dh siap la satu lagi bab.. kita ke satu lagi bab bertajuk "kekuatan".. dalam bahasa ubi kentangnya "strength".. kotk tu ekceli tk brape kuat nak hold fail yg terlalulalu berat.. so.. amek inisiatif sendri la utk menguatkannya.. aku pilih batang hanger yg digunakan (terpaksa cilok satu azri punya.. haha..)
balik kepada sesi kerat-mengerat..
eh2.. hanger ni kena sunat la.. haha..
ok.. dah dapat dua batang batang hanger.. sekarang.. lekatkan batang batang hanger tu kat bahagian file folder anda..
lekatkan kedua batang batang hanger tersebut..
jengjeng.. dah siap.. haha.. ini lah hasilnya.. ok la jugk.. dari kita membuang duet membeli benda yg kita boleh buat sendiri dengan free.. tk kuar peluh.. tk kuar duet pun.. =)

ok.. habis sudah untuk entri kali ini...

salam~~

p/s:dua jam jugak aku nak habiskan entri ni pun.. ~~~


Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Al-Mubarak~

weyh..

esok dah 1 Ramadhan..

maknanya kena la puasa..

tahun ini, aku tak berapa ada feel nak berpuasa..

tak macam selalu..

kat rumah..

kat maktab..

di UTM ni aku macam tak berapa sedar minggu ni dah nak puasa..

anyway..

kena puasa jugak..

so..

Selamat Berpuasa~~

p/s: macam mana la latihan palapes nanti eh?? [=_=]

Sunday, August 8, 2010

It is where u END~~~


wahhhh...

miss this blog so damn much. dah lme aku nk update.. tp tk berkesempatan.. dengan SUKAMnye.. dengan PALAPESnye.. dengan French Class lagi.. macam2 lagi la..
nasib baik hari ini free~~~~ hee...

quite a lot i want to say.. al-maklumlah.. lama tk update..

so.. firstly.. about SUKAM.. i joined Road Relay n Conoe.. haha..

Road Relay.. although i got no medal, but finishing what we start
together is a "GOLD" to me.. thanks to the other..

Aizat, Nabil, Shahrul, Azri, Ridhuan, Azim, Rahman, Uzair, Fakhrul. =)


Canoe.. aku partner dengan roomate aku.. Aizat.. setelah beberepa hari menjalani sesi latihan bersama.. tibanya hari pertandingan.. kami buat sehabis baik.. walaupun tak lepas saringan.. (ekceli judge tk nmpk).. aku puas hati juga la.. sebab aku tak pernah berkayak sebelum ni..

no matter what.. experience is the precious one in something we do.. we got our best.. =)


recently i joined French Class.. quite hard but it must be.. kalau ikutkan.. memang aku seorang sahaja yang berbangsa Melayu dalam kelas itu.. some Chinese.. the others.. foreigners..

aku agak tertarik tengok bangsa-bangsa lain ini.. mereka walaupun bukan berada di tempat mereka sendiri.. dan juga bahasa yang jauhnya daripada bahasa mereka.. mereka tetap mengambil inisiatif untuk menambah pengetahuan.. menambah penggunaan bahasa mereka..

ada juga yang aku bersembang.. sudah pun fasih berbahasa Melayu seperti mana aku.. bukanlah aku ingin meninggi-niggikan mereka-mereka ini.. but that is the facts~~

palapes~~

sekarang aku sudah bergelar Pegawai Kadet peringkat Junior.. 7526318 nombor tentera aku..

"7526318 Pegawai Kadet Afif Amali Bin Othman Sedia untuk menerima arahan tuan"

ada beberapa member aku bila aku ceritakan bahawa aku join Palapes ni.. they shock!!

haha.. masa dekat maktab dulu.. memang aku tk tonjolkan sangat minat aku.. tapi bila aku dah berada di peringkat universiti ini.. aku rasa.. sesuatu perlu dilakukan..

aku perlu jadi lebih berkeyakinan.. lebih berdisiplin.. lebih berkomitmen.. lebih segala lebih la senang~~

kekuatan fizikal dan juga mental aku akan lebih mantap.. untuk itu.. aku perlulah berkorban tidak sedikit.. banyak yang perlu aku lalui.. latihannya bukan senang.. aku harap sangat yang tiada masalah~~

aku quote apa yang aku dapat sedikit sebanyak..

"Its not matter where you start it, its matter where you END from it"

my END is becoming a better person from what I am right now~~


aku lupa.. aku masuk futsal HARUS aritu.. =)