Sunday, August 15, 2010

File Folder by Nike~~~

salam semua..

terasa jugak aku nak tukar layout blog ni.. tapi tk terkeluar plak idea2 yg cemerlang.. haha.. tkpa2.. len kali ada masa ag.. =)

so.. entry kali ini.. aku nak share satu aktiviti yg aku lakukan pada siang hari td..

lebih kurg dlm tengahari selepas aku bangun tido~~

aku telah meng'recyclekan' kotak ksut aku.. (jadik agen 3R-reduce, recycle, reuse- la aku lps ni..)

aktiviti ini memang baik untuk kesihatan.. sbb bila bilik semak tk berkemas.. dan kotak ini merupakan sebahagian daripada kesemakan tersebut.. lebih baik kita transformkan ia menjadi sesuatu yang tidak menyemakkan.. haha..

klu dalam crita "Transformers" keta jdik robot.. ni dalam crita aku.. kotak jdik file folder.. baik tak?? =)

so.. 1st skali.. crik la kotak yg tidk digunakan.. aku pilih kotak kasut.. tk besar.. tk kecik sgt..

ni kotak kasut masa aku bli ksut aritu.. daripada menyemak.. lbih baik aku guna.. betul tk.. haha.. lepas dah dpt kotak yg berkenaan.. bukakkan kotak tersebut biar smpai dh tk boleh bukak dh..
then.. bila dah bukak.. ceraikan satu2 part.. pilih la part2 mana yg anda suka.. macam aku.. aku amek base kotak tu atas n bawah.. dan juga side part yg pnjg sket dari side part yg lagi satu..
ok.. yg lebihnya nak buat ap?? jgn dibuang lagi.. masih boleh digunakan.. hee..
lepas tu.. amek part base yg dikerat td.. kita lukis bentuk file folder kita.. ikut suka la nak bentukkan mcm mna pun.. bulat ka.. petak ka.. bujuq ka.. tk kisah.. macam aku.. aku amek btk yg selalu jual kat kdai..
skang.. dah lukis.. potang la ikut btk yg dilukis tu.. hati2.. jika anda msaih di bawah umur.. pastikan anda dibimbing oleh orang dewasa.. mana tau kot2 satgi tercedera jari tu.. haha..
ok.. dah siap sesi pemotongan.. kita ke sesi lekat-melekat pulak.. sediakan satu roll soletape.. klu tk ckup.. amek banyak2.. tadi kan aku ada cakp yg lebihan kotak tu jgn dibuangkan.. so.. skang la msa yg tepat utk menggunakannya.. amek mana2 bahagian yg berupa begini..
kenapa plak kena macam ni?? penah tgk tk engsel pintu?? haaa.. mcm tu la.. lekatkan bahagian ini pada part side yg pnjg terlebih tu..
dapat tk?? ok.. bubuh dua2 belah.. dah bubuh kan.. ok.. kat sini.. kalu ada soletap yg lutsinar.. tk ksah la nak bubuh macam mna.. sebelah luar atau sebelah dalam.. macam aku.. aku ada soletape itam ni ja.. so.. aku lekatkan belah dalam.. ada paham??
ok.. dah setel satu bab.. skang kita msuk ke bab penyambungan.. dah setel bahagian td.. amek part yg dilekatkan td.. amek jugk part base yg dipotong mengikut bentuk td.. kita sambungkan kedua2nya..
dah sambung kan?? bgus2.. skang amek part side yg terlebih panjang lagi satu tu.. sambungkannya seperti di dalam rajah berikut.. yg ni pepandai ampa la nak lekat macam mana pun.. janji lekat.. haha.. =)
so.. dh siap la satu lagi bab.. kita ke satu lagi bab bertajuk "kekuatan".. dalam bahasa ubi kentangnya "strength".. kotk tu ekceli tk brape kuat nak hold fail yg terlalulalu berat.. so.. amek inisiatif sendri la utk menguatkannya.. aku pilih batang hanger yg digunakan (terpaksa cilok satu azri punya.. haha..)
balik kepada sesi kerat-mengerat..
eh2.. hanger ni kena sunat la.. haha..
ok.. dah dapat dua batang batang hanger.. sekarang.. lekatkan batang batang hanger tu kat bahagian file folder anda..
lekatkan kedua batang batang hanger tersebut..
jengjeng.. dah siap.. haha.. ini lah hasilnya.. ok la jugk.. dari kita membuang duet membeli benda yg kita boleh buat sendiri dengan free.. tk kuar peluh.. tk kuar duet pun.. =)

ok.. habis sudah untuk entri kali ini...

salam~~

p/s:dua jam jugak aku nak habiskan entri ni pun.. ~~~


5 comments:

Fatin Aliyya said...

sgt gigih yer mbuat hasil ciptaan ini.
gud job;)

haziqah :) said...

terer nye ko apip..
tahniah!

Mr.SteAltH said...

ap dh msuk dlm badan ko ni.

meow bkn begini! tidakk!!

afifamalibinothman said...

haha..
uj..
kte kne brubah..
=)

d u t a said...

great! save duit loan / scholarship!